Bezlepková pochoutka, kterou využijete ve sladké i slané kuchyni. Jak pěstovat jedlé kaštany

0

Přestože je běžně dostanete koupit v supermarketech, dají se bezproblémově vypěstovat iv zahradách. Před dozráním sice plody jedlých kaštanů nepůsobí vábně, podobají se pichlavému klubíčku, ale semena, která ukrývají, mají mnoho pozitiv pro udržování zdravého životního stylu. Kde kaštan jedlý nejlépe poroste?

Charakteristika


Kaštan jedlý (Castanea sativa) je středně velký až velký dlouhověký listnatý strom. Pochází z Malé Asie a na území Slovenska ho přinesli Turci. Přirozeně se vyskytuje v mírně chladném nebo v mírném středomořském podnebí. Pro tyto dřeviny je typické dlouhé vegetační období, které limituje rozšíření pěstování kaštanů na jižní a střední polohy.

Květy jsou u většiny odrůd cizoopylivé, na co je třeba myslet už při jejich výběru. Ale v současnosti jsou dostupné už i samoopylivé odrůdy. Ideální je, pokud si v jedné zahradě vysadíte alespoň dva stromy, čímž lze podpořit vyšší úrodnost. Některé druhy kaštanů kvetou brzy, jiné poměrně pozdě. Následně se vytvoří pichlavé kožovité plody. Každý ve svém nitru ukrývá 1–4 kaštany, které jsou lesklé, hnědé až červenohnědé. Vnitřek kaštanů je krémově bílý a má charakteristickou nasládlou chuť.

Plod jedlého kaštana

Kdy kaštan sázet a kdy sbírat úrodu
Výsadba: duben – říjen
Kvetení: květen
Sklizeň plodů: září, říjen
Výška růstu: do 20 m

Pěstování


Kaštan jedlý má v oblibě sluneční a teplejší místa s hlubokou a výživnou půdou. Je tolerantní vůči kyselým, štěrkovým nebo kamenitým půdám, nemá v oblibě vápenaté, jílovité a nepropustné půdy. Může se dožít velmi mnoho let, pokud ho neohrozí nejčastější nemoc. rakovina kůry. Mladé stromky si můžete vysadit v období od března až do září, zvolit si můžete semenáče nebo roubované odrůdy.

Výhodou semenáčů je nízká cena a možnost vypěstovat si je doma. Negativem je jejich pozdní vstup do plodnosti a nejisté vlastnosti budoucích plodů. Roubové odrůdy mají své vlastnosti předem dané, brzy rodí, ale jsou dražší. Při výsadbě se vyplatí použít mykorizní houby. Jedlý kaštan poprvé zarodí po 8 až 12 letech pěstování.

Mladé stromky je vhodné při podzimní výsadbě ochránit chvojím a jejich kmínek obalit pytlovinou.


Tip redakce: Připravte svým hostům originální občerstvení o kterém si budou ještě týdny vyprávět.


Plody kaštanů jedlých v kovovém košíku

Sběr


Plody jedlých kaštanů dozrávají koncem září a v říjnu, kdy postupně padají na půdu v ​​okolí stromu. Jelikož píchají, při sklízení využijte rukavice. Po sklizni je neskladujte uzavřené, protože by zplesnivěly. Kaštany zbavíte tvrdé hnědé slupky tak, že na ploché straně vyříznete ostrým nožem písmeno X. Takto budou připraveny k vaření nebo pečení na pánvi, případně v troubě.

Čerstvé kaštany vydrží při pokojové teplotě maximálně týden. Pokud si je chcete uchovat dva nebo tři týdny, nechte je ve slupce a uložte je v papírovém sáčku do chladničky. Když chcete mít kaštany po ruce na delší dobu, zmrazte je. Kaštany můžete uskladnit jak pomleté, tak i jako pyré.

Využití


Semena kaštanů obsahují zejména skupiny vitamínu B, dále zahrnují vitamíny A, C, K, z minerálních látek je to draslík, vápník, zinek, fosfor, hořčík, železo nebo mangan. Nízký obsah tuku doplňuje vyšší podíl cukru, proto by při konzumaci dobrot z jedlých kaštanů měli být obezřetní například diabetici. Ocení je však celiatici, protože neobsahují lepek.

Možností přípravy jedlých kaštanů je mnoho a zdaleka se nemusí konzumovat pouze jako pečené kaštany. Vyzkoušet můžete kaštanovou roládu, dort nebo chléb. Nádivku z jedlých kaštanů můžete využít i při přípravě netradičních palačinek, dokonce při výrobě zmrzlinových dezertů a sladkých krémů. Jedlé kaštany se dokonce hodí jako součást jídel ze zvěřiny nebo ryb.

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version